Kitap/Film Tavsiyesi

                                                 - Kitaplar -


Bu Ülke / Cemil Meriç
Kelimelerle cambaz gibi oynayan Cemil Meriç, ülkemizdeki sahte aydınları, doğu-batı ayrımını ve sağ-sol çatışmasını kendi has üslubuyla sayfalara dökmüş. Aforizmalarla ve önemli tespitlerle dolu Bu Ülke’yi, bu ülkeyi anlamak için okumanızı tavsiye ederim.
( Gerici, ilerici… Düşünce hürriyeti, bu mülevves kelimelerin esaretinden kurtulmakla başlar; düşünce hürriyeti ve düşünce namusu. “Cemil Meriç” )


1984 / George Orwell

Bir sistem eleştirisi romanı ancak böyle bir kurguyla anlatılırdı. Diktatörlük, sürü psikolojisi, tek parti-tek tip birey ve materyalist yaşam. Eleştirmek, sorgulamak ya da düşünmek; hayal bile edilemez. Başarıyla kurgulanmış bir korku ütopyası. Okuyun derim.





Kaosun Sırları / Maxıme Chattam

Kurgu ile gerçek arasında bağ kuran, gerilim/polisiye roman türünü işleyen, sürükleyici bir kitap. Ezoterizm, gizli kodlar, suikastlar, komplolar ve daha birçok esrarengiz olaylar; Kaosun Sırları Kitabında.





Dönüşüm / Franz Kafka

Sanayi Devriminin getirmiş olduğu baskıcı yaşamı ve aile içindeki çatışmaları konu alan Franz Kafka’nın en önemli eseri. Bu uzun öykü aynı zamanda;  toplumun dayattığı sisteme başkaldırmak, yalnızlaşmayı beraberinde getirdiği gerçeğini çarpıcı bir kurguyla anlatıyor.



Devlet / İbn-i Haldun 

İbn-i Haldun; tarihçi, sosyolog, filozof olmasının yanı sıra “devlet adamı” olduğunu da bu kitabıyla tescillendirmiştir. Kitapta; devletin, kuruluşundan yıkılışına kadar hangi süreçlerden geçtiğini örnekleriyle ve mantık çerçevesinde derlemiş, toplum-devlet ilişkisini tecrübesiyle analiz etmiştir. Bu nadide eseri ilgililerin okumasını öneririm.               


Gençlerle Başbaşa / Ali Fuad Başgil

Bir çok şişirme kişisel gelişim kitaplarından farklı olarak; bir gence rehberlik edecek, ona başarı için ipuçları sunacak kısa öz anlaşılır bu eseri geç olmadan okuyunuz gençler.






                                               - Filmler -


“12 Kızgın Adam”
1957 yapım, 12 kızgın adam filmi; bir odada çekilmesi ve siyah-beyaz olmasına rağmen bir başyapıt olduğunu kanıtlamış. 21. Yüzyılda çekilen gösterişli içi boş filmlerin ders çıkarması gereken bir yapıt niteliğinde. Filmin teması, ön yargıların hayatımıza etkileri! Şimdiye kadar izlemediyseniz, siyah beyaz olmasına aldanmayıp ön yargılarınızı bir kenara bırakıp izlemenizi öneririm.




“Başkanın Adamları”
Usta oyuncu Robert De Niro’nun rol aldığı film; siyaset,  seçimler, propaganda, algı yönetimi ve medyanın gücü üzerine duruyor. Bu konulara merakı olanın kesinlikle izlemesi ve ders çıkarması gereken bir film diyebilirim.






“Geçmişin Gölgesinde”
Edward Norton’ın usta oyunculuğunun yanı sıra öfke, ırkçılık, şiddet gibi konuları eleştirisel bir hikâyeyle ele alan güzel bir film.








 “Benim Adım Khan”
Hollywood sineması, İslam-terörizm algısını oluştururken, Bollywood sinemasının başyapıtı olan Benim Adım Khan ise İslam-barış-iyilik algısını harika bir hikâyeyle bizlere sunmuş. Bize de izlemek düşer. 
(İki çeşit insan vardır; iyi insan ve kötü insan. “Khan” )




"Özgürlük Yolu"
Gerçek hikâyeden uyarlanan Into The Wıld; rahat ve konforlu yaşamını terk ederek Alaska’nın kırsalında hayatının en büyük meydan okumasını gerçekleştirmek ve özgürlüğü yaşamak için yollara düşen Christopher’ın hikâyesini anlatıyor. Bakış açınızı değiştirecek macera dolu bir film.